Kara Delikler Hakkında İlginç Bilgiler

Kara delikler
1- Kara Delik Nedir?
Kara Delik, maddelerin küçük bir noktaya sıkışıp oluşan ve yakınındaki nesnelerin kendi çekim alanından kurtulmasına izin vermeyecek kadar büyük bir kütlenin yoğunlaştığı bir uzay bölgesidir.

Örneğin: Mars’ın kara deliğe dönüşmesi için 1 cm³ lük bir hacime sıkıştırılması gerekir.

2- Kara Delik nasıl oluşur?
Hipoteze göre; kara deliğin oluşması, yakıtı tükenen yıldızların şiddetli şekillerde büzüldükten sonra tekrar ısınıp patlaması sonucu oluşurlar. İnfilak edenlerin bir bölümü uzaya dağılırken çekirdeği büzülür ve sonunda yıldızın çapı birkaç kilometreye düşer. Yıldızın yoğunluğu ise müthiş bir seviyeye gelir. Bu yoğunluktan dolayı her şeyi yutabilecek kadar güçlü bir çekim kuvvetine sahip olur ve artık bir kara deliktir.

3- Kara Deliklerdeki Yoğunluk
Yoğunluğu o kadar fazladır ki, kütlesi Güneş’in kütlesine eşit olan bir kara deliğin yarı çapı yaklaşık 3 km’ dir. Kütlesi, Dünya ile eşdeğer bir kütle ise insan avucuna sığabilecek kadar küçük olur.

4- Kara Deliklerin çekim gücü
Yoğunluklarından dolayı çok güçlü bir çekim gücüne sahiptirler. Kara deliğin olay ufkuna girmiş herhangi bir cisim çok kuvvetli bir şekilde çekilir ve kaçış imkansızdır.

5- Kara Delikler ve Işık
Saniyede yaklaşık 300.000 kilometre hıza sahiptir. Işık dahi kara deliğin çekim gücünden kaçamaz.

6- Kara Delikler ve Zaman
Kara deliklerin dibinde zaman ve mekan parametreleri bildiğimiz sistemin dışındadır. İçinde zamanın yavaşladığı ya da durduğu düşünülmektedir. Ek olarak kara deliklerin üç boyutlu olmadığı, sıfır hacimli olduğu kabul ediliyor.

7- Bilinen En Büyük Kara Delik
Son dönemlerde bilim adamları Güneş’in kütlesinden 17 milyar kat daha büyük bir kütleye sahip olan bir kara delik keşfetmişlerdir.

Dünya’dan 220 milyon ışık yılı uzaklıktaki “Perseus Takımyıldızı”nda bulunmuştur.

8- Hawking Işıması
Kara Delikler ömrü sonsuza kadar değildir. Hawking Işıması yaparak yavaşça enerjilerini kaybederler.

Hawking Işıması, Kara deliklerin uzun süreler boyunca radyasyon yayarak kütle yitirip buharlaşmaları olayıdır. Hawking Işıması elimizdeki teknoloji ile tespit edilebilecek bir ışınım değildir.

9-Solucan Deliği
Solucan Delikleri; kara delikler ile beyaz delikleri birbirine bağlayan tüneldir.
Bu teori, solucan delikleri sayesinde evrenler arasında iletişim kurulacağının düşüncesini ortaya çıkarmıştır. Uzayda solucan delikleri içinden seyahat etmenin mümkün olabileceğini iddia edilmektedir.

10-Evren Hakkında
Günümüzde evrenin sadece bir kısmı gözlemleyebiliyoruz.. Bu yüzden insanoğlunun evrendeki hiçbir şeyin sayısını bilmesi mümkün değildir.

Yakın tarihe kadar astronomi ilmi, kara deliklerin varlıklarından tamamen habersizdi.
Fakat kara deliğin oluşturduğu tesir ve değişiklikler sayesinde dolaylı gözlem yöntemleri kullanılarak kara delikler keşfedildi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

731.Birim ve Deneyleri

Akıl Almaz Deneyler, İşkenceler ve Gaz Odaları: Ürkütücü Bilgilerle Nazi Katliamları

İkinci Dünya Savaşı’ndaki Garip Olaylar